Witte aanslag op bestrating

Witte aanslag

Witte aanslag op uw bestrating

Bij de verkoop van onze tegels krijgen wij vaak de vraag van onze klanten hoe het zit met de witte vlekken die te zien zijn op sommige tegels. In deze blog proberen wij een heldere uitleg en tips te geven om witte aanslag tegen te gaan zodat de tegel zijn eigen kleur zal krijgen en niet kapot zal gaan door allerlei goedjes die eroverheen kunnen worden gegooid.

Wat erg belangrijk is bij de opkomst van de witte aanslag is de productie van een beton tegel. Een beton tegel wordt namelijk gemaakt van natuurlijke producten, zand, grind, cement en water. Door dat je cement en water samenvoegt vormt er zich calciumhydroxide, ook wel ‘vrije kalk’ genoemd. Vervolgens ontstaat en calciumcarbonaat (kalksteen) doordat deze ‘vrije kalk’ de reactie aangaat met kooldioxide (C02) in de lucht.

Deze witte uitslag kan al direct bij productie ontstaan alleen weten wij uit jarenlange ervaring dat wanneer dit ontstaat onze leveranciers er allemaal voor zorgen dat zij dit beperken tot een minimum. Wanneer zelfs onze leveranciers merken dat er teveel kalksteen ontstaat, keuren zij de hele partij af omdat het ongeschikt is voor de verkoop.

Geduld is een schone zaak is een gezegde die bij witte aanslag letterlijk en figuurlijk genomen mag worden. Kalksteen is in ieder principe niet van een betonoppervlak te verwijderen. Echter, onder invloed van kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die wel oplosbaar is. Zure verontreiniging (bij fabrieken of snelwegen) versnellen dit proces waardoor witte aanslag sneller verwijderd wordt van het oppervlakte. Dus: woont u in een buurt met relatief schone lucht? Ja dan kan het zijn dat u iets langer moet wachten. Maar, witte aanslag verdwijnt op den duur dus vanzelf.

Kalk uitbloei Direct bestrating
Witte aanslag op bestrating