Hoe bouw je een vlonder


Hoe bouwen wij een vlonder ?

Bij het aanleggen van een vlonder is de voorbereiding erg belangrijk, voor het bouwen van een vlonder moeten er palen worden geslagen in de grond. Soms wel 9 palen per m2. Het is dan ook belangrijk om te weten waar uw riool, water of stroom bekabeling loopt. Loopt dit door de tuin? Zo ja waar loopt deze en heeft dit invloed op het bouwen van de n nieuwe vlonder?

Nadat u inzicht heeft in de ondergrond van uw project, kunnen we beginnen met het ontwerp. Denk hierbij altijd aan lichtinval en ondergrond. Zodra wij uw ontwerp hebben besproken kunnen we de materialen van uw nieuwe vlonder gaan berekenen. Ook bij het bouwen van een vlonder is het belangrijk om tijdens de berekening van uw materiaal rekening te houden met bijv. beschadigde planken of palen door transport. 

Zodra wij dit samen met u  hebben berekend in een offerte, kunnen wij de juiste hoeveelheid Hardhouten palen, Hardhouten gordingen, aanvul beton en Hardhouten Bankirai vlonderplaken voor uw bestellen. Alle materialen worden thuis bezorgd of meegenomen door onze Hovenier

Vlonder laten aanleggen ? Vraag een inmeet afspraak en heldere offerte  HIER aan.

Direct Bestrating | Bestrating aanleggen in Zaandam en Zaanstreek
vlonder2-direct-bestrating


Stap 1

Bij het aanleggen van een Hardhouten vlonder beginnen wij met het uitzetten van de hoogtes en bepalen waar de eerste lijn met palen moet worden geslagen. De eerste en laatste lijn met palen is belangrijk. Wij besteden hier dan ook extra aandacht aan. Deze lijn moet immers niet onder de vlonderplanken uitkomen en mag niet verder dan 10 cm afstaan van iedere begin of einde van een vloerplank.

Vlonder aanleggen bij Direct bestrating


Stap 2

Nadat de eerste lijn is uitgezet kunnen wij de rest van de Hardhouten palen haaks op de eerste lijn verder slaan. Dit doen wij doormiddel van onze graafmachine, grondboor of zware hamer. Veelal proberen wij de palen met een graafmachine in de grond te drukken, het laatste stukje met de zware hamer.

Tip : Wij gebruiken altijd Azobe Hardhouten palen en gordingen. Deze zijn een stuk duurzamer dan andere Hardhouten palen. 

Hardhouten palen in de grond drukken met Kubota u10-3 voor een vlonder | Direct bestrating


Stap 3

Als alle palen zijn geslagen is het tijd om de Hardhouten gordingen aan de palen te monteren. Dit doen wij met verzinkten slotbouten van 15cm lang. Bij het monteren van de Hardhouten gordingen houden wij altijd het uiteindelijke afschot van uw vlonder planken in de gaten. Uw Hardhouten vlonder planken moeten altijd op afschot gemonteerd worden. Dit zorgt ervoor dat hemelwater niet op de vlonder planken blijft liggen, en dus vlek/vocht vorming wordt geminimaliseerd. 


Beschoeiing

Als er bij uw project ook een beschoeiing word geplaatst houden wij hier rekening mee tijdens het bouwen van uw vlonder. Wij zullen deze aansluitend op uw Hardhouten vlonder monteren.

 

Tip : Wij bouwen alleen beschoeiing van Azobe hardhoutsoorten, deze Hardhout soort (Azobe) is zeer geschikt voor het bouwen van een beschoeiing.


Stap 4

Nadat de gordingen uit stap drie zijn gemonteerd kunnen we beginnen met de Hardhouten vlonder planken. Bij het monteren van de vlonder planken houden wij 1.5cm voeg tussen de vlonder planken. Deze voeg is nodig voor het uitzetten van Hardhout. Het uitzetten of krimpen van hout gebeurt dagelijks, hout is immers een materiaal dat leeft. In warme maanden zullen de Hardhouten vlonder planken een smallere voeg hebben. Tijdens het monteren van de vlonder planken leggen wij altijd worteldoek onder uw vlonder planken. Het worteldoek zorgt ervoor dat onkruid uit de ondergrond niet tussen de voegen van uw vlonder planken naar boven groeit.

Tip : Wij Gebruiken altijd Worteldoek onder de vlonder planken. 


Stap 5

Als alle Hardhouten vlonder planken zijn gemonteerd zullen wij alle opmaat te zagen planken zagen. Dit doen wij met behulp van een cirkel zaag of afkortzaag. Ook alle gordingen zagen wij opmaat na het monteren van de vlonder planken. We kunnen deze nu netjes op vlonder plank maat afzagen.

Tip : Wij gebruiken bij het zagen met een cirkel zaag altijd een spat lijn. Denk bij het gebruik van een spat lijn aan het verwijderen van restanten.

Vlonder van Bankirai hardhout en Azobe palen en gordingen | Direct bestrating Westzaan


Stap 6

Optioneel kunnen wij de waterzijde van uw vlonder afwerken met daarvoor bestemde hardhouten planken. Deze optie wordt vaak gekozen als de vlonder over het water loopt. Wij bepalen de maximale afwerking door rekening te houden met het waterpeil. 


Het eindresultaat

Nadat de puntjes op de i zijn gezet en uw nieuwe Hardhouten vlonder is schoon gemaakt, kunt u genieten van een zeer duurzame vlonder van een degelijke houtsoort. Een Hardhouten Bakirai vlonder gaat gemiddeld zonder onderhoud 20 jaar veilig staan. Met onderhoud kan dit tot 15 jaar worden verlengd.

 

Bankirai vlonder in Westzaan | Direct bestrating
Bankirai vlonder in Amsterdam | Direct bestrating
Bankirai vlonder in Amsterdam | Direct bestrating
Bankirai vlonder in Westzaan | Direct bestrating

Direct Bestrating

rekent geen voorrijkosten